Paslanmaz Çelik Malzemesinin Yapısında Olan Elementler

Paslanmaz Çelik Malzemesinin Yapısında Olan Elementler

Paslanmaz Çelik Malzemesinin Yapısında Olan Elementler

Paslanmaz çelik malzemesi paslanmalara karşı iyi direnç gösterdiÄŸinden ve kaliteli bir yapıda olmasından dolayı günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir. Ürünün bu kadar sık tercih edilmesinde çeliÄŸin yapısında bulunan elementlerin payı büyüktür. Bu elementlerden biri olan krom çeliÄŸe paslanmaz özelliÄŸini kazandırmaktadır. Kromun yanı sıra nikel, karbon gibi elementler ise çeliÄŸe korozyona karşı dayanıklılık özelliÄŸi kazandırmıştır.

ÇeliÄŸin zor paslanması için ürünün yapısında krom elementi yeterli gibi görünse de zorlu koÅŸullarda bu durum kararlılığını sürdüremeyebilir. Bunun için de devreye nikel ve molipten elementleri girmektedir. Bu elementler çeliÄŸe zor paslanma özelliÄŸini kazandırmaktadır. Buda zorlu ortamlarda olumlu sonuçların alınmasını saÄŸlayacaktır.

Birçok çeÅŸidi bulunan paslanmaz çelik ürünün çeÅŸitliliÄŸini ihtiyaçlar belirlemektedir. Yani bir inÅŸaat ortamında ihtiyaç duyulan çelik ile endüstri ortamında ihtiyaç duyulan çelikler arasında farklılıklar vardır. Bu farklılıkları çeliÄŸin yapısındaki elementler belirlemektedir. Bu elementlerin oranları çelikten çeliÄŸe farklılık göstermektedir. ÖrneÄŸin 303 kalite ile 316 kalite bir çeliÄŸin arasında gözle görülebilecek derecede birtakım farklar vardır. Fakat bu kalitedeki çeliklerin genelinde paslanmaz özelliÄŸi mevcuttur. Aynı ÅŸekilde korozyona karşı dayanıklılık özelliÄŸi de tüm paslanmaz çeliklerde var olan özelliklerden bir diÄŸeridir.

Paslanmaz Çelik Alaşım Elementleri

Krom

Paslanmaz çelik malzemesinin paslanmaz özelliÄŸini kazanması için krom elementine ihtiyaç vardır. Oksijenle temas eden bu element üründe oksit tabakası oluÅŸturmaktadır. Bu durumda çeliÄŸin oksijenle temasa girmesini engellemektedir. Böylece ürün paslanmalara karşı dayanıklı bir hale gelmiÅŸ olacaktır. Ayrıca çeliÄŸin yapısına ne kadar krom eklenirse çelik korozyona karşıda daha dirençli bir hale gelecektir.

Nikel

ÇeliÄŸin yapısında olması gerekli olan nikel ürünü çeliÄŸin maliyetini yaklaşık olarak %90 oranında düÅŸürmektedir. Bu element çeliÄŸe eklendiÄŸinde krom ile nikel birleÅŸmiÅŸ olacaktır. Buda çeliÄŸin daha güçlü bir yapıda olmasını saÄŸlayacaktır. Aynı zamanda nikel ürünü çeliÄŸin iÅŸlenmesini kolaylaÅŸtıran bir elementtir.

Karbon

ÇeliÄŸe sertlik özelliÄŸini veren elementin ismi karbondur. ÇeliÄŸin sertliÄŸinin arttırılması onu daha dayanıklı bir yapıya dönüÅŸtürecektir. Bu bilgilerden çıkarımla çelikteki karbonun fazlalığı ürünü daha dayanıklı yapacağı sonucuna varılabilir. Aynı zamanda karbon çeliÄŸin iÅŸlenmesini de kolaylaÅŸtırmaktadır.

Sosyal Medyada PaylaÅŸ: