Paslanmaz Çelik Kullanım Alanları

Paslanmaz Çelik Kullanım Alanları

Paslanmaz Çelik Kullanım Alanları

Oldukça geniÅŸ bir kullanım alanı bulunan paslanmaz çelik boru ürününü hemen hemen birçok sektörde görmek mümkün. Bu sektörler ürünü mutfak araç gereçlerinde, gemi yapımında, endüstriyel makine yapımında ve araç parçalarında kullanmaktadır. Ayrıca havacılık ve uzay sanayisinde de paslanmaz çelik boru malzemesinin kullanımı mevcuttur. Malzemenin oldukça dayanıklı bir yapısı bulunmasından dolayı malzeme bu tür ürünlerin imalatında sıklıkla tercih edilmektedir.

Paslanmaz Çelik Kullanım Alanları

Her ne kadar geniÅŸ bir kullanım alanı bulunsa da paslanmaz çeliÄŸin kullanılamayacağı alanlarda mevcuttur. Bunu paslanmaz çeliÄŸin kalitesi belirlemektedir. Bu yüzden doÄŸru yerlerde doÄŸru seçimlerin yapılması gereklidir. ÖrneÄŸin 316 kaliteli bir ürünün ihtiyaç duyacağı bir alana 304 kalitede bir çelik yerleÅŸtirmek bizlere yarardan çok zarar verecektir. Aynı ÅŸekilde bu durum fazladan maliyette çıkartacaktır. Bu yüzden doÄŸru alana doÄŸru kalitede ürünü yerleÅŸtirmek gereklidir. Peki hangi alana hangi çelik kullanılmalıdır? Gibi sorularla karşı karşıyaysanız bu sorununuzu aÅŸağıdan bulunan en çok kullanılan paslanmaz çeliklerin kıyaslaması yazımızla giderebilirsiniz.

Paslanmaz Çelik Boru Kıyaslaması

  • 303 Paslanmaz Çelik: 303 kalitedeki ürün 304 kalitedekiyle aynı özelliklere sahiptir. Fakat 304’ün 303 ayıran en önemli nokta 303 kalitedekine kükürt eklenmiÅŸ olmasıdır. ÇeliÄŸin yapısına eklenen kükürt çeliÄŸin iÅŸlene bilirliÄŸini arttırmakla beraber talaşın kırılmasını saÄŸlar. Fakat kükürt malzemesinin paslanma direnci düÅŸürmesinden dolayı 303 kalitedeki ürün 304’e oranla daha geridedir.

  • 304 Paslanmaz Çelik: En çok kullanılan çelik ürünüdür. Ä°çerisindesin de %8 nikel ve %18 oranında krom bulunmaktadır. Buda ürünün kalitesini arttırmıştır. Bu nedenle ürün mutfak sektöründe çatal bıçak yapımında sıklıkla tercih edilmektedir. Fakat ürünün dayanım sınırı vardır. Bu nedenle ürünün korozif ortamlarda kullanımı bulunmamaktadır.

  • 304L Paslanmaz Çelik: Karbon oranındaki farklılıklar 304 ile 304L kalitesini birbirinden ayıran en önemli noktadır. 304 oranla 304L çelikte karbon daha az bulunduÄŸundan dolayı ürün korozyona karşı daha etkin mücadele vermektedir.

  • 316 Paslanmaz Çelik: Sıklıkla tercih edilen 316 serisi çelik alt kalitedeki rakiplerine oranla daha kalitelidir. Bu nedenle ürün birçok sektörün vazgeçilmezi konumuna gelmiÅŸtir. Ayrıca ürün kendi içerisinde de 316L ve 316Ti olarak ikiye ayrılmıştır.

  • 316L Paslanmaz Çelik: 316 kalitesine oranla yapısında daha az miktarda karbon bulunan 316L serisinde korozyona karşı etkin bir mücadele vardır.

  • 316Ti Paslanmaz Çelik: Yapısında titanyum maddesi bulunduÄŸundan dolayı bu seri “Ti” harflerini almıştır. Ayrıca üründe titanyum bulunması ona aşınmaya karşı dirençli olma özelliÄŸini kazandırmıştır.

  • 310 Paslanmaz Çelik: Yapısında nikel ve krom bulması bu seriye yüksek sıcaklıklara karşı dayanım özelliÄŸini kazandırmıştır.  1000 derecelere kadar dayanabilen bu seri kullanıcılara iyi paslanmama özelliÄŸini de kazandırmıştır.


 

Sosyal Medyada PaylaÅŸ: