Paslanmaz Çeliğin Tarihi

Paslanmaz Çeliğin Tarihi

Paslanmaz Çeliğin Tarihi

Paslanmaz çelik ürünün tarihi sürekli olarak merak edilen bir konu olmuÅŸtur. Ä°lk olarak 1800 yıllarda üretimi gerçekleÅŸen bu ürün bilim adamlarının araÅŸtırmaları vasıtasıyla yapılmıştır. Bu bilim adamlarına örnek olarak Storrad, Farraday ve Pierre Berther gösterilebilir. Bu kiÅŸiler demir ve krom alaşımlarının asite karşı dayanıklı bir yapıda olduÄŸunu fark etmiÅŸlerdir.  Fakat çeliÄŸin yapısında bulunan krom deÄŸerinin düÅŸük olması paslanmaya karşı istenilen direnci gösterememiÅŸtir. Bu yüzden malzemelerde o yıllar sürekli olarak sorunlar yaÅŸanmış aynı zamanda paslanmalar meydana gelmiÅŸtir.

Sürekli bu sorunun üzerine giden bilim insanları en sonunda paslanmaz özelliÄŸini demire kazandırıp 1872 yılında patent almayı baÅŸarabilmiÅŸlerdir. Bu baÅŸarının kazanılmasında büyük rolü üstlenen Ä°ngiliz bilim adamlarından M.Wwoods ve J. Clark paslanmaz özelliÄŸini çeliÄŸe kazandıran bilim adamlarıdır. Fakat kazanılan paslanmaz özelliÄŸi etkisini sadece asit ve yaÄŸmur sularında göstermekteydi.

ÇeliÄŸin tam paslanmaması üzerine son yıllarda yapılan çalışmalar yoÄŸunlaÅŸmıştır. Bu çalışmaları Fransız bilim adamı Burslein gerçekleÅŸtirmiÅŸtir. Karbon ve krom üzerine araÅŸtırmalar gerçekleÅŸtiren bu bilim adamı uzun yıllar süren testler ve araÅŸtırmalar sonucunda çelik için krom ve karbonun önemli olduÄŸunun sonucuna varmıştır. Bunun üzerine yoÄŸunlaÅŸan bilim adamı çeliÄŸin paslanmaması için çeliÄŸin yapısında en fazla 0.15 karbon olması gerektiÄŸinin sonucuna varmıştır. Bu veriler günümüzde halen temel alınmaktadır.

Ä°lerleyen dönemlerde bu durum birçok bilim adamının ilgi odağı olmuÅŸtur. Farklı farklı yapıların denenmesi sonucunda 19. yüzyılın sonlarında karbonsuz paslanmaz çelik üretilmiÅŸtir. Bunu gerçekleÅŸtiren bilim adamının ismi Hans Goldscmidt’dir. Bu bilim adamı bu konu üzerine ciddi araÅŸtırmalar gerçekleÅŸtirmiÅŸtir. Ayrıca üretilen bu çelik paslanamaya ve korozyona karşı da oldukça etkilidir.

Paslanmaz çelik üzerine çalışmalar ve araÅŸtırmalar 20.yüzyılda da devam etmiÅŸtir. Bu yıllarda Harry Beraley asite karşı dirençli bir paslanmaz çelik üretmeyi baÅŸarmıştır. Bu yıllara yakın dünya savaşının çıkması çeliÄŸin geliÅŸimini durdursa da savaÅŸtan sonra 1960’lı yılların sorunlarında çift fazlı çelik üretilmiÅŸtir. Aynı ÅŸekilde çeliÄŸin geliÅŸtirilmesi günümüzde halen devam etmektedir.  

 

Sosyal Medyada PaylaÅŸ: